Pilgrimsstigen QR koder-barn

Text ur: “Barnens Bästa Bibel”, 2020 Speja Förlag, Sävedalen

BEKYMMERSLÖSHET: Marta och Maria
Det var tidigt på morgonen i byn Betania. Tuppen gol, hönorna sprang runt och folk började gå till jobbet. Hemma hos de tre syskonen Marta, Maria och Lasarus var det fullt av människor. Deras vän Jesus och hans lärjungar var på besök. Det var alltid väldigt roligt när Jesus och lärjungarna hälsade på. Men det var också mycket att hålla ordning på. Marta hade fullt upp med att laga mat och diska och plocka upp och städa efter dem alla. Och inte hade Jesus och hans lärjungar talat om hur länge de skulle stanna heller. Som alltid var huset också fullt av nyfikna grannar som ville lyssna på Jesus. Marta blev mer och mer stressad. Varför hjälpte inte de andra till? Varför hjälpte inte Maria till? “Maria!” ropade hon. “Maria! Kan du hjälpa till?!” Men Maria satt med Lasarus och de andra och lyssnade till Jesus. Jesus hade ju så mycket spännande och viktigt att berätta om Guds rike. Till sist fick Marta nog och gick fram till Jesus. “Säg till Maria att hjälpa mig, ser du inte att jag har fullt upp?! Bryr du dig inte om att Maria låter mig ta hand om allt?!” Men Jesus svarade: “Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig över så mycket. Men det är bara en sak som är nödvändig. Maria har valt det som är bäst, och det ska inte tas ifrån henne.” 
(Luk 10:38-42)

Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. (Johannesevangeliet 14:1)


Text ur: “Barnens Bästa Bibel”, 2020 Speja Förlag, Sävedalen

LÅNGSAMHET: Jesus och barnen
Jesus gick runt med sina tolv lärjungar i hela landet och berättade om Guds rike. Vart de än kom, var det många människor som ville lyssna. Även många barn var nyfikna och många mammor kom med sina barn till Jesus för att han skulle välsigna dem. Lärjungarna tyckte att barnen störde och försökte mota bort dem. Men då blev Jesus arg. Det var inte ofta han blev det, men nu vände han sig mot lärjungarna och skällde ut dem. “Låt barnen komma till mig, och hindra dem inte! För Guds rike tillhör såna som är som barnen. Barn är ärliga och raka, de bryr sig inte om pengar och prylar…. Så är också Guds rike. Så låt barnen komma till mig!” Och Jesus tog upp barnen i famnen och välsignade dem. 
(Mark 10:13-16)


Text ur: “Barnens Bästa Bibel”, 2020 Speja Förlag, Sävedalen

ANDLIGHET: Den helige ande
Men Jesus kunde inte stanna kvar på jorden. Han skulle återvända till Gud. Därför samlade han lärjungarna och sa: “Jag måste lämna er. Men var inte oroliga, jag sänder er den heliga Anden istället. Den heliga Anden kommer att hjälpa er och vara med er. gå därför ut i världen och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn, och lär dem att hålla buden. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.” Så gick lärjungarna ut i världen för att berätta om vad de varit med om. Och tack vare att de gjorde det, så känner du nu till de berättelserna i den här boken. Den heliga Anden gjorde att de kristna kunde förstå varandra, oavsett var de kom ifrån. Och genom den heliga Anden så talar Gud till oss, precis som Gud talade till Mose, Hagar och Maria.
Genom den heliga Anden kan du och jag be till Gud än idag. På vårt språk. Vi kan be innan vi lägger oss, vi kan gå till gudstjänst och vi kan fira nattvard, precis som Jesus och hans lärjungar gjorde, när de delade den sista måltiden. De första kristna sammanfattade senare sin tro ungefär så här: Vi tror på Gud, som har skapat allt. Vi tror också på Jesus, hans son, som är född av jungfrun Maria, pinad under Pilatus, korsfäst, död och begraven, men som uppstod från de döda. en dag kommer han tillbaka för att döma levande och döda. Vi tror också på den heliga Anden, på kyrkan, de dödas uppståndelse och ett evigt liv. 
(Matt 28:16-20) 


Text ur: “Barnens Bästa Bibel”, 2020 Speja Förlag, Sävedalen

DELANDE: Fem bröd, två fiskar och tolv korgar
Allt fler människor ville nu lyssna till vad Jesus hade att säga. Många reste långt bara för att få en skymt av honom. Han som kunde göra så många fantastiska saker! Både bota sjuka och uppväcka döda! Den här dagen var det extra många som hade samlats. de hade väntat i flera dagar och nu var de hungriga. Lärjungarna sa till Jesus:  “Säg till dem att gå och köpa mat. De kan ju inte sitta här och hungra ihjäl.” Men Jesus sa: “De behövde inte gå härifrån. Ni kan väl själva ge dem något att äta.” “men vi har väl ingen mat”, sa Andreas. “Här finns inte mer än fem bröd och två fiskar…” Han pekade på en liten pojke som satt bredvid med mat i sin korg. “Och hur ska det räcka till alla här! De är ju flera tusen!” Lärjungarna pekade ut över folksamlingen. “Lämna maten till mig”, sa Jesus. “Och säg till alla att slå ner.” det var tusentals människor som nu satte sig i gräset. Jesus tog de fem bröd, tackade Gud, bröt bröden och delade ut dem. Och det räckte till alla. På samma sätt gjorde han med de två fiskarna. Alla fick så mycket som de ville ha. När alla ätit sig mätta, samlade man ihop det som fanns kvar. Tolv fulla korgar med mat hade blivit över! Jesus sa: “Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen. Och det ger världen liv.” Och folket sa: “ Den mannen borde bli vår kung!” 
(Mark 6:30-44, Matt 14:13-21, Luk 19:28-40)